Referenser


Utvalda projekt som vi haft möjligheten att arbeta med presenteras nedan.
PLCPLC
Belysning
Rocklunda Innebandyarena
Belysningsstyrning

Rocklunda innebandyarena

 
En av Sveriges största idrottsanläggningar får också en innebandyarena. Våren 2020 invigs Rocklunda innebandyarena i Västerås som i första hand ska användas för innebandy. Ertek anlitades av Assemblin och har programmerat och driftsatt en belysningsstyrning med KNX-system.  
 
Både ut- och invändigt har Ertek programmerat och driftsatt hela arenans belysningsautomatik som består av allmänbelysning, objektbelysning och på arenans utsida en flerfärgad effektbelysning. Genom Schneider Homelynk har också driftspersonalen möjlighet att styra arenans belysningsfunktioner via läsplatta.

VärmestyrningVärmestyrning
Uppsala
Markvärme

Effektbegränsare


Uppsala kommun gör sitt bästa för att hålla Uppsalaborna friska och skadefria. Med markvärme hålls vissa gator och promenadstråk snöfria, även vintertid, och många halkolyckor och andra incidenter kan undvikas. Energin för markvärmen kommer från fjärrvärme och för att minska energikostnaderna på snöfria områden i Uppsala centrum har Ertek under 2019 levererat effektbegränsare till Uppsala kommun.
 
Läs nedan om hur effektiv effektbegränsaren är och hur mycket Uppsalas invånare årligen sparar med denna investering.

​​​​​​​
Kvarteret SalaKvarteret Sala
PLC
Wago
Effektbegränsare 

Kvarteret Sala

 
Under 2019 genomförde Uppsala kommun en ombyggnad av markvärmen för Kvarteret Sala. I samband med denna ombyggnation fick Ertek uppdraget att leverera Erteks effektbegränsare. En kraftfull åtgärd som minskar energiåtgången genom att begränsa maxeffekten. Åtgärden med effektbegränsare har resulterat i att de fasta avgifterna har kunnat sänkas med ca 1 850 000 kr/år då kommunen har kunnat teckna ett abonnemangsavtal med lägre effekt, till en mindre kostnad. Sammantaget har detta medfört att Uppsala kommun sänkt energikostnaderna för markvärmen i Kv Sala med hela 35 procent – bara genom att begränsa toppeffekten på systemet.​​​​​​​
EffektEffekt
PLC
Uppsala Kommun
Effektbegränsare 

Centralpassagen 

  
Vid Resecentrum gjordes under 2019 en ombyggnation av styrsystemet för markvärmen vid Centralpassagen. Uppsala kommun gav Ertek uppdraget att ersätta befintligt styrsystem med Erteks effektbegränsare och styrsystem. När effektbegränsaren var installerad, och ombyggnationen slutförd, halverades effektbehovet och Uppsala kommun kunde välja ett abonnemang med lägre effekt. Resultatet blev en sänkning av de fasta energikostnaderna för Centralpassagen med ca 450 000 kr/år.
EffektbehovEffektbehov
Carolinabacken
styrsystem
Effektbegränsare 

Carolinabacken 

  
Backen nedanför Carolina Rediviva har för allas glädje också markvärme. Under 2019 bytte Uppsala kommun ut det befintliga styrsystemet och ersatte det med Erteks effektbegränsare, som också fungerar som styrsystem. Även här en god affär då kommunen har sänkt sina fasta energikostnader för Carolinabackens markvärme. Med ett lägre effektbehov har Uppsala kommun kunnat teckna ett fördelaktigare avtal och minskat kostnaderna med ca 300 000 kr/år.
AssemblinAssemblin
Lögarängsbadet
KNX-system
Belysningsstyrning

Lögarängsbadet

​​​​​​​
 Lögarängsbadet i Västerås invigdes i juni 2019 och Ertek har på uppdrag av Assemblin stått för programmering och driftsättning av anläggningens KNX-system för belysning och larmhantering. Belysningssystemet med allmänbelysning, miljöbelysning och effektbelysning är också utrustat med en mängd närvarosensorer som via automatik sköter tändning och släckning av vissa utrymmen.
 
I leveransen ingick även produktion av en BABtech-vizualisering. Med läsplatta kan driftspersonalen smidigt och enkelt sköta fastighetens larmfunktioner, tända och släcka belysningen samt styra en del övriga funktioner.

Dali Visualizer Dali Visualizer
Humlegården
Grow
Belysningsstyrning TDV

Grow kontor


I denna fastighet installeras ett Scada-system för belysningsstyrning som bygger på DALI-standard. Man kan på armaturnivå logga och mäta signaler samt få resultatet presenterat grafiskt. Tillsammans med Trebor Automation ger vi Humlegården, som är fastighetsägare, en komplett plattform med DALI 2-tekniken, som de kan bygga vidare på för sina andra fastigheter.
ErtekErtek
Druvmusten
Belysningsstyrning
Belysningsstyrning

Druvmusten


Programmering och driftsättning belysningsstyrning av riksarkivet med tillhörande arkiv med kontor, hörsal, samt läsesalar i bergrum.
ErtekErtek
Styrning
Smart

RTC Arlanda


Nybyggnation av flygtrafikledningscentral (remote tower center) där vi hjälpt elentreprenören Relay med programmering, driftsättning av belysningstyrningsystem inkl larmhantering.
BelysningsstyrningBelysningsstyrning
Arlanda
Emil Lundgren

Arlanda


Ombyggnad av T2 No Schengen terminal tillsammans med elentreprenör Emil Lundgrens El AB. Där vi programmerat och driftsatt belysningsstyrning.
KNXKNX
Ertek
Wago

Tele2 arena


......
Avicii ArenaAvicii Arena
Energi
Energibesparing

Globen


Flexibla elsystem passar extra bra i lokaler med varierande verksamhet och här är Globen ett ”skolexempel”. Här ser vi till att det finns rätt ljus på rätt tidpunkt i de allmänna ytorna och ser till att spara på energin när den inte gör någon nytta.
EnergistyrningEnergistyrning
Erik Teknik
Ertek

Bromma Flygplats

​​​​​​​
Bromma flygplats har genomgått omfattande moderniseringar. VI har under hela denna omvandling arbetat med att tekniken ska klaffa för engergi- och belysningsstyrning.
EnergimätningEnergimätning
KNX
Ertek

Kista Science Tower

​​​​​​​
Nordens högsta kontorsfastighet med sina 32 våningar och en fantastisk tusikt från toppen. Här sköter vi det mesta som rör styrning av elektriska funktoner från solskydd till energimätning och en och annan restaurangmiljö.
BelysningsoptimeringBelysningsoptimering
Vapiano Stockholm
Belysning

Vapiano Stockholm

​​​​​​​
Vi har hjälpt Vapiano att förenkla belysningsstyrningen i sina restauranger. Kort och gott bygger allt kring 8 olika förinställda lägen vilket gör det enkelt att justera belysningen över dygnet.