top of page

”Det är ekonomiskt, mer bekvämt och roligare”

Uppdaterat: 7 nov. 2023Under sensommaren hälsade ERTEK vår nya tekniker Joel välkommen. Vi passar på att be Joel berätta lite om sig själv och fråga hur de första månaderna varit.

”Det här var för intressant för att inte hoppa på”

Joel berättar att han kommer från flera miljöer där ofta mentaliteten varit att man ska hålla sig till beprövad teknik och att man ska göra som man alltid har gjort. Självklart ser Joel också fördelar med det men menar att man samtidigt bör dra nytta av den nya tekniken som inte ens är ny längre utan just beprövad.

Första gången Joel kom i kontakt med fastighetsautomation var när ett försäkringsbolag ville att han skulle undersöka ett åsknedslag. Trots begränsade kunskaper tog Joels vilja att lära sig över och ihop med god hjälp löstes uppdrag i villa efter villa. Drivkraften har alltid varit att det är roligt och spännande när man ser hur smidigt det är att ändra genom att ”bara programmera om”. Efter några år som elektriker slutade en bekant sin lärartjänst och Joel fick möjligheten att ta över. Utöver tankarna på att kroppen skall hålla ett helt arbetsliv är det tydligt att Joel verkligen brinner för att lära ut teknik och då gärna som i det här fallet med fokus på fastighetsautomation. ”Jag är ju ingen expert men många säger att jag är bra på att förmedla kunskap och väcka intresse hos andra. Varför ska man hålla på att dra massa kabel och arbeta åt saker när istället sakerna kan arbeta åt oss?”

Joel upplever att många som tänker automation ofta fastnar i det uppenbara när det är så mycket mer än bara dagsljusstyrning via mobilen. Övriga på ERTEK delar Joels bild att det är när ventilation, värme, m.m. kommer in i bilden som nyttan av automation verkligen börjar märkas. Lägger man också till området larm kan ett uppflaggat enkelt filterbyte direkt lösa ett större problem. Ett oupptäckt sådant i driften kan lätt bli dyrt och även innebära en dyr felsökning när det ofta för sent uppdagas att något inte står rätt till.

Teknikerrollen Joel kliver in i har en vardag där arbete ute i elcentraler blandas med programmering på kontoret. Just nu ligger fokus på att bekanta sig med all teknik ERTEK använder. ”Jag gillar att jobba med ett stabilt protokoll som funnits länge och är med andra ord en förespråkare för KNX. När jag är mer varm i kläderna ser jag fram emot att komma närmare kunderna och ta egna uppdrag från start till mål.”


Privat bor Joel på en liten gård utanför Uppsala och kan inte låta bli att testa en del automationslösningar även där. Än så länge har det via KNX och PLC blivit mest belysningsstyrning och Joel har planer på så väl frostvaktslarm som automatisk utfodring. Utöver jobbet och gården är Joel också deltidsbrandman och har kommande veckor en brandmansutbildning i siktet. I en framtidsspaning lyfter Joel att många nu, jämfört med tidigare, pratar om både energieffektivisering och ett mer varierande elpris samt att solceller kommer kunna styras mer effektivt. Dessutom kommer tekniken kliva ner från att enbart vara anpassad till stora fastigheter till förmån för villor och sommarstugor.


Avslutningsvis summerar Joel med att de två första månaderna på ERTEK var riktigt roliga. ”Det har varit lätt att komma in i företaget och jag har kunnat ställa alla dumma frågor. Jag gillar att mina kollegor är både nördigt intresserade och otroligt kunniga. Det finns en enorm kompetensbas här och jag ser fram emot att få bygga vidare på den tillsammans med kollegorna och all kommande ny teknik som ständigt utvecklas.” Om ERTEK ERTEK är ett Uppsalaföretag med Sverige som spelplan och Mälardalen som hemmamarknad. Vi arbetar helhjärtat med fastighetsautomation baserat på öppen standard.

Vi är specialiserade på fastighetsautomation och fokuserar på kundens behov och öppna system. Företaget bidrar till bättre driftsekonomi och minskad energianvändning. Med teknik och kunnande i framkant är vårt mål att överträffa kundens förväntningar.

Vi deltar i hela byggprocessen, hela vägen från ren rådgivning till fastighetsägare och beställare, via projektering, till driftsättning och avprovning av kompletta lösningar. Vi gör dessutom underhållsåtaganden i driftskedet för fastighetsägare och driftorganisationer. Under de senaste 10 åren har vi genomfört över 1000 fastighetsautomationsprojekt.

コメント


bottom of page